Gudenåen, 147 km. 

Fra udspringet ved Tørring til Randers Fjord
10. - 14. september 2011
Der er fejl i artiklen herunder, så hent beretningen i PDF-format her, den er korrekt. 

Tørring – Gudenåens Camping 21 km.
Lørdag den 10. september. Start 13:24. Mål 16:54
 
Start-Torring

Start i Tørring, på fotoet kan man ane i græsset, at vandet havde været højere oppe,
helt op til 80 cm over normalen!

Vejret meget varmt, 23° lidt sol, ellers gråvejr. Roer i kortærmet svedtrøje.


Åen er 40 cm. over dagligt vande. Ugen forinden havde den været oppe på 80 cm over! Vi starter derfor ikke fra kanobroen som er oversvømmet, men direkte fra græsplænen!
Vi må løsne vores redningsveste, så vi kan presse os mod kajakdækket for at komme under vejbroen ved starten.
Få dage før skulle der bæres over.

Der er god medstrøm, hvor vi konstant presses ind i brinkerne i de mange skarpe sving, der er kendetegnet ved dette første stræk. Vi fik hurtigt lært at kante kajakkerne og må nok fraråde dette stræk for begyndere (ihverttilfælde, når der er så meget vand som i dag). Ikke underligt der er begrænsninger på antallet af daglige roere på denne smalle del af åen.  

Lavbropassage
Det var lige vi kunne komme under broerne!
Fiskerne havde i øvrigt lige talt om en bornholmer da vi dukkede op!

Rotilbordene-Aale
Åle Teltplads – det var tæt på, at man kunne ro ind i toilettet!

Kort pause ved Åle Teltplads, hvor vi på grund af oversvømmelserne kunne ro direkte til bænke og borde oppe på græsplænen. Lidt mere vand og vi ville kunne ro direkte ind på toilettet!

Ved landgang på første etape, Gudenåens Camping, har vi begge ”en mindre botanisk have” på bagdækket – inklusive brændenælder! Vi slår lejr kun 75 meter fra åen.

Aftensmad
Aftensmad første stop. Rødvin, spaghetti og en god bog!

Per er ved at gå i panik, da han under aftensmaden, som består af spaghetti og rødvind, vil læse en bog, men ikke kan finde sine briller. Han ånder dog lettet op, da jeg fortæller ham, at han allerede har dem på….

Min aftensmad bestod af frysetørret ”Beef & Potato Hotpot” som opblødt 10 minutter i ½ liter varmt vand smagte aldeles fortrinligt – og mættede.
Det er læsbart lyst til ca. 20:15.
Om natten som i øvrigt var meget varm, bryder et kraftigt tordenvej ud kun 3-11 km fra os, og det regner fælt.

Gudenåens Camping – Holmens Camping i Ry 30,8 km.
Søndag den 11. september. Start 10:57. Mål 17:19

Vi står op kl. 08:20 til vådt og klamt udstyr.
Efter morgenmad og sammenpakning slæber vi kajakkerne over i naboens have, da den bro, vi skal passere, er for lav og under ombygning.
Vi roede kl. 10:57 eller 1½ time efter planen. Det gjorde nu ikke noget, da vi både havde medvind og kraftig medstrøm!

Ved Bredvad Mølle skal vi passere grødfangeren (opsamling af grøde i åen). Man stiger ud af kajakken og trækker den 2 meter under en mindre gangbro, hvorefter man kan stige i kajakken igen. Pas på, der er skarpe metalstivere, der kan lave grimme ridser i kajakken. Længere fremme bliver jeg forvirret, fordi jeg ikke har forberedt mig ved at læse kortet før dagens etape!
Vi kommer til en bred del af åen med et stemmeværk, hvor vi ikke kan komme videre. Det er ”Døde å”, det oprindelige åløb.

Vi havde dog set nogle kajakker forsvinde mod NØ, så vi roede derover og ned ad en Gudenåkanalen, der førte os ud i Naldal sø. De andre kajakker var forduftet, og endelig finder jeg på at læse bagsiden af kortet, der viser os en passage under vejen videre mod Vestbirk sø. Her indhenter vi de andre kajakker. Det er Fynboere, som var startet fra Vestbirk Camping. De roede turkajakker uden bagage, hvilket forklarede, at de kunne ”forsvinde” så hurtigt.

De var lidt pivsede, fordi passagen under vejen var lang, mørk, klam og meget lav. De havde sendt en mand igennem og afventede hans klarsignal, før de selv skulle ”nyde noget”.  

Tunnelpassage
Passagen ind til kanalen til Vestbirk Kraftværk…

Jeg vælter mig bare ind og råber tilbage til Per, at han roligt kan følge efter. Der er så lavt, at man ikke kan ro, men skubbe sig igennem ved at presse hænderne mod ”loftet”. Efter den tur var min kasket ikke længere ren, men fuld af spindelvæv og andet ulækkert snask!

Ved Vestbirk Kraftstation er broen også oversvømmet, så vi kan ro direkte over broen til slæbeslidsken og får halet kajakkerne op og transporteret over på den anden side. Der er udmærkede vogne til rådighed.
Her indhentede Fynboerne os og byder på chokolade og kaffe. Men det var også det eneste, de havde at slæbe på i turkajakkerne.

Ved Klostermølle holder vi en god lang frokost kl. 14:30, før vi passerer Mossø’s vestende og glider ind i Gudenåen igen. Vi kommer til åudløbet fra Salten sø, som er totalfredet. Ca. 500 meter oppe ligger Gammel Ry Teltplads. Vi ror derop for at se på forholdene. Vi tager lidt videre ad åen, men kommer til en bro, hvor lavthængende kæder og store skilte klart og utvetydigt fortæller – hertil og ikke længere!

Vi ender som planlagt ved Holmens Camping kl. 17:19, hvilket er fint med den afstikker, vi har haft på turen. Dagens gennemsnitshastighed lå på 6,3 kmt, men når vi roede, kunne vi godt ligge på ca. 10 kmt uden at anstrenge os, på grund af den gode medstrøm og vind.

Holmens Camping – Trust Camping 39,7 km.
Mandag den 12. september. Afgang kl. 09:51. Målgang 16:29. Snit 6,4 kmt.
Regn fra kl. 10 til 18:00 Kort efter start kommer vi til Ry Højskole, hvor vi kikker nærmere på deres kajakpolomål for at tage bestik til vores kommende mål i kajakpoloklubben.Derefter skal vi igennem et rør under landevejen, før 9 trapper overbæring skal passeres for at komme ind i Lillesø, hvor også Ry Roklub ligger.

På den anden side af røret, ligger der en fin båd og hugger op ad en gangbro. Den har ingen motor og er ikke fortøjret, ergo må den være stjålet. Der har dage forinden været indslag på TV om lettiske bander, der stjæler bådmotorer ved Silkeborgsøerne, dette må være en af dem. Ved Ry Mølle skal Per lige prøve den kraftige strøm ved stemmeværket, inden vi glider videre i regnen mod Himmelbjerget og over Julsø.  

Himmelbjerget
Himmelbjerget lå indhyllet i dis og regn, så Julsø blev hurtigt roet igennem.

Ved slusen i Silkeborg får vi lidt ”riverafting” på vej ud af slusen og vælger at holde en kort – og kold – pause i den nordlige del af Silkeborg Langsø. Her får Per ½ km mere på rokortet end mig, da han pludselig opdager, han har glemt sine briller inde på bænken og må tilbage, medens jeg roer over i læ af vind og regn bag sivene på den anden side.

En kort tissepause blev det til ved Sminge, før vi høvlede videre med vinden i ryggen og landede hos den ”gamle Hâslehorra” på Trust Camping. Ved morgenbordet var vi frække og ”flyttede ind” på naboens spisesæt, hvor vi nød morgenmaden i nogenlunde læ.

Trust Camping – Langå Camping 37,8 km. Tirsdag den 13. september. Start 09:35. Målgang allerede 16:01. Snit 6,8 kmt.
Det er blæst op, og de lover 17 sm middelvind fra SSV og storm ved vestkysten – det skal blive en spændende dag med herlige oplevelser på den berygtede og frygtede Tange Sø!

Vi blev anbefalet at ro så tæt på land mod vest, vi kunne.
På vej ind i søen blev vi mødt af hidsig modvind, men udsigten til, at vi efter Ans ville få denne vind i ryggen, holdt modet oppe. Til tider måtte jeg læne mig forover for at mindske modvinden og så ellers ro det bedste, jeg havde lært. Til tider stod jeg stille og ofte lå farten kun omkring de 3,5 kmt.

Svanerne, der flygtede for os, kunne ikke komme i luften og adskillige gange forsøgte de hidsige vindstød at rive pagajen ud af vores hænder To gange gik vi i læ af småøer og fik pustet ud, før vi endelig efter Ans skulle skifte til en kurs, der ville give os medvind op mod Tange El-værk.

Med vinden i ryggen gik vi længere ud i søen, og på et tidspunkt var bølgehøjden ca. ½ meter, men med så kort afstand, at det kun lykkedes mig at surfe en gang. Uden at bestille ret meget andet end at holde balancen lå vi i snit på 10-11 kmt. Ja, Per var oppe på 13 kmt.
Bølgerne er for en erfaren Bornholmerroer intet at tale om, men de hidsige vindstød var en udfordring. Vi anslår begge vinden var på mindst 20 ms. (Pers vindmåler kom efterfølgende langt over 20 ms, da vi ved en pause ved Busbjerg målte op til 30 ms).

Vi var begge enige om, at dette stræk ikke var for tøsedrenge!
Se fotoalbum, hvor jeg i ”en stille stund” optog lidt video lige efter Ans – lyden fortæller alt!

Vinden fra SSV gav modvind til Ans hvorefter vi fik medvind! Ved overbæringen ved Tange El-værk holder vi en god frokostpause i regn, men nogenlunde i læ inden vi ”kaster” kajakkerne ned ad den stejle slidske. Jeg husker fra forårets tur, at broen var for høj til kajakker, men i dag gik vi i ankelhøjt vand på broen, så indstigningshøjden var fin nok.

Dagens anden pause holdt vi ved Busbjerg, hvor broen var helt væk.
Vi ankommer meget tidligt (16:01) til Langå Camping hvor vi vælger at leje en hytte til kun 200 kr. + 68 kr. pr. person, da alt vores udstyr er vådt og klamt. Med morgenregn onsdag, viste det sig at være en god beslutning.

Langå Camping – Randers Roklub 17 km. Onsdag den 14. september. Start 08:41. Målgang allerede 10:50
Dagen bød ikke på ret meget vind, men strømmen var der stadig, så dagens korte stræk på 17 km var hurtigere overstået end planlagt. Ved Randers Kajakklub, der ligger ved Regnskoven, skulle vi lige i land for at se på deres faciliteter. De ligger øde og alle vinduer og døre var beskyttet med jerngitre, som om det var en guldsmedebutik! Et par store kraftige mærker i døren viste, at man havde forsøgt at bryde ind ved at benytte store hamre, men det var ikke lykkedes. Ved siden af er Randers kommune ved at bygge en bådehavn for handicappede – dejligt at se, at ikke alle kommuner skal spare, men stadig kan gøre noget for at udvikle.  Vel i mål ved Randers Roklub efter nogle herlige (våde & blæsende) dage på Gudenåen. Det er Per til højre. I Randers Roklub blev vi modtaget af formanden Finn som gav os nøglekort til klubben.Marit kom snart efter, og vi pakkede hurtigt sammen, inden vi fik et dejligt langt bad og efterfølgende frokost i deres flotte klubstue med PH-lamper og tv. Trods regn, blæst og kulde, var det en herlig tur bortset fra, at tiden går alt for hurtigt……….. Se fotoalbummet på hjemmesiden der også omhandler meget af det beskrevne. Databoks:Deltagere Steen Paldan og Per Rønne-JensenSteens kajak, og vægtEpsilon 200 i fiber, egenvægt ca. 23 kg. Bagage 39,1 kg. alt inkluderet Totalvægt ca. 154,1 kg. Per’s kajak Zegul 550 i carbon, egenvægt 21 kg.Pers fuldtlastede kajak har vejet det samme – måske mere, da jeg syntes, der skulle ”knokles”, når den skulle bæres… Er du interesseret i vores detaljerede;RejseplanRoplan med telefonnumre, link til campingpladser, kort, afstandsskema og meget mere?Huskeliste til alle pakkenillerkerneKajakpakliste, så du kan se hvor i kajakken de forskellige ting gerne skulle befinde sigFind det på hjemmesiden under INFORMATION eller send mig en mail på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Tips! Silkeborg Kanocenter udlejer Hasle kajakker inkluderet rotilladelse fra Tørring, for kun 600 kr. en hel weekend. (Med kajaktransport til Tørring og afhentning der hvor du stopper).