VitstjarnaSAREX 2015, verdens største søredningsøvelse - 5 kajakroere deltog.

27. maj fotoalbummet er opdateret, se det her. Senariet er 4 havkajakroere (+ en fotograf) på rotur. De sejles ned af en uopmærksom speedbådfører, som har en vandskiløber efter sig. Speedbådføreren bliver slynget bevistløs ud af båden og vandskiløberen vikles ind i vandskilinjen og er hjælpeløs. De "spilles" i form af 2 dukker, som iøvrigt endnu ikke er fundet!

Kajakroerne der sætter deres fridag af til denne spændende oplevelse er Lise og Susan fra Rønne Roklub og Jens Jørgen og Per fra Bornholms Kajakklub, der iøvrigt stiller alt udstyr til rådighed for øvelsen.

Vi lå ca. 3 km ude, vinden var jævn fra sydlige retninger og vandet ca. 10° Ruten ses nederst i artiklen, og redningerne foregik der hvor der ”siksakkes” på den blå streg. (5 km og 11 km). Vi affyrer nødraketter, nødblus og røg. Kort efter hører jeg på VHF, at skibe i området kaldes op og der udpeges en leder (skib) som styrer indsatsen. Vi kan ingen skibe se, men vi kan høre en dyb brummen fra et skib der "har fuld damp på kedlerne" i det fjerne. Lidt efter bliver en lille brik synlig i det fjerne og den vokser sig større ret hurtigt. Det viser sig at være Fiskeriinspektionsskibet "Havørnen" som sammen med en redningsbåd fra Visby "Viststjarna" sætter deres RIB i vandet. De sejler hurtigt frem og bjærger kajakroerne, som sejles til moderskibene. Efter et  kort ophold på skibene, sættes roerne i vandet igen og vi ror til stranden for en kort spisepause (9 km).

Anden del af øvelsen bliver lidt dramatisk! Klokken 15:20 er det tid for anden del af øvelsen, men allerede på vej ud ser vi 2 skibe forlade Rønne havn og stævne mod Nord. Jeg aner det er dem der skal indsættes og ærgrer mig over de kun er ca. 3-4 km væk, så vi ikke kan nå langt nok ud. Ganske rigtigt. Vi får besked på at iværksætte kun 1 km fra land, og den første raket var knap nok nået til vejrs før vi så skibene skiftede kurs mod os. (Se 10-11 km).

Det er vores egen Marinehjemmeværnskutter "Hjortø" og en Polsk grænsepolitibåd "Patrulje 1". Hjortø udnævnes til leder af MOCS og Polakkerne sætter en RIB i vandet. Var roerne ikke allerede væltet, ville det let ske nu, for de viste ikke hensyn med deres aggressive sejlads - de ligne faktisk også en flok elitesoldater.... og de var lidt hårdhændede.

Patrol1Jens Jørgen blev sejlet ned af "Patrol 1" og vælter i vandet. Efterfølgende ”forsøgte de at kvæle ham”. Det skete da de ville hive ham op i RIB ved at trække i svømmevesten - men Jens Jørgen overlevede oplevelsen... og fik efterfølgende kaffe, suppe og chokolade ombord på moderskibet.

CH MOCS lovede at viderebringe nedsejlingen til evalueringsmødet. I den danske marine lærer man, at der ved ”mand overbord” straks løber en mariner op på fordækket, foran rorgængeren. Hans opgave er, hele tiden med strakt arm at pege på den person der er i vandet da rorgænger ikke kan se alt. Det ”råd” ville CH viderebringe til Polakkerne.

Alle blev reddet op i Patrol 1 og fik sammen med Jens Jørgen varm suppe, kaffe og chokolade medens de blev fragtet ind til Nørrekaas, hvor øvelserne sluttede. I stedet for at fise den af på båden, fik jeg 3,5 km ekstra i armene og modvind ind til Nørrekaas. Hjortø samlede kajakkerne op med kranen og hjælp fra Diveline. De blev også afleveret i Nørrekaas.

Radiokommunikationen mellem os, Diveline (speedbåden og vores sikkerhedsbåd) indsatsskibene samt MOCS gik fint. Vores nye VHF med extern mikrofon fungerede upåklageligt og de var nemme at betjene selv i bølgegang og stærk sol..

Alt i alt var det en spændende og oplevelsesrig dag på havet.

Steen Paldan * 4014 4995

SAREX 06MAJ 2015